Valokuvaajana nykyään

Uncategorized

Written by:

Oletko joskus miettinyt millaista valokuvaajan työ on, tai haaveiletko itse valokuvaajan ammatista? Tämä artikkeli tarjoaa vinkkejä alasta kiinnostuneille. Valokuvaajan ammatista on monenlaisia käsityksiä. Monet ajattelevat, että kuvaajan työ on pelkkää glamouria ja työskentelyä kalliiden mainoskampanjoiden parissa. Monelle kuvaajalle tämä onkin totta, mutta sitä suurempi osa tekee töitä itsenäisesti pienissä tilausprojekteissa ja pienemmällä budjetilla. Monesti rakkaasta harrastuksesta tulee ammatti, kun kuvaaja huomaa, että kalenteri alkaa kuin automaattisesti täyttyä kuvauskeikoista.

Työn monipuolisuus ja luovuus korostuu

Valokuvaajan ammatin parhaimpana puolena voidaan pitää työn monipuolisuutta ja luovuutta. Yhdenkään päivän ei tarvitse olla samanlainen, vaan kuvaaja voi itse rakentaa aikataulunsa haluamallaan tavalla. Kuvaaja voi omien mieltymystensä ja koulutustaustansa puitteissa erikoistua muotokuvaukseen, tapahtumakuvaukseen, lehtikuvaukseen, tuotekuvaukseen, studiokuvaukseen, taidekuvaukseen tai maisemakuvaukseen. Suurin osa kuvaajista toimii oman toiminimen kautta huolehtien itse kuvauskaluston, tietokoneen, kuvankäsittelyohjelmien, rekvisiitan ja studion hankinnasta tai vuokrauksesta. Pienempi osa työskentelee mainostoimistoissa ja lehdistössä.

Haaveissa valokuvaajan ammatti

Digitaalisten järjestelmäkameroiden yleistymisen kautta kilpailu on lisääntynyt merkittävästi myös valokuvausalalla. Vaikka joillekin monivuotinen kuvaajan ammatillinen koulutus sopii paremmin, valokuvaajan ammatista haaveilevan ei enää välttämättä tarvitse tähän ryhtyä. Nykyään kuka vain voi opiskella kuvaamista erilaisilla verkkokursseilla tai kuvausseurojen järjestämissä kuvauskoulutuksissa. Perusasioiden opiskelun jälkeen usein pelkkä palava into harjoitella kuvaamista päivittäin riittää alalla menestymiseen ja ammattitaidon kasvattamiseen. Uudet pienikokoiset digitaaliset järjestelmäkamerat ovat hintansa ja käyttömukavuutensa puolesta kaikkien ulottuvilla.

Valokuvaajan ammatti ei ole pelkkää kuvaamista, vaan koostuu monesti myös asiakaspalvelusta, hallinnollisista töistä, kuvausten suunnittelusta ja kuvankäsittelystä. Moni valokuvaaja erikoistuu kuvankäsittelyyn tuottaen näin kuvilleen lisäarvoa. Kuvankäsittelyä voi tarjota myös lisäpalveluna asiakkaille, jotka haluavat erikoisempia efektejä kuviinsa. Vaikka itse kuvaus onkin kaiken perusta, monesti kuvankäsittely muodostuu vieläkin tärkeämmäksi osaksi kuvaajan työtä. Valokuvaajan ammatin tulevaisuuden näkymät ovat valoisat. Vaikka digitalisaatio tuo valokuvauksen kaikkien ulottuville, tekniikan kehitys tarjoaa jatkuvasti uusia tapoja työskennellä alalla.