Parhaat valokuvausfestivaalit

Uncategorized

Written by:

Maailmalla on paljon erilaisia ja mielenkiintoisia valokuvaukseen liittyviä festivaaleja. Osa niistä keskittyy valokuvataiteeseen ja näyttelyihin, kuten esimerkiksi Arlesin festivaali Ranskassa, kun taas osa paneutuu laitteistoon ja uusimman teknologian esittelyyn, kuten Fotokina Saksassa. Käymme tässä läpi joitakin festivaaleja niin Suomessa kuin ulkomailla, ja ehkäpä sinä innostutkin lähtemään jollekin näistä mielenkiintoisista festivaaleista. On kuitenkin todettava, että festivaaleja on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, ja moni mielenkiintoinen festivaali jää tästä lyhyestä esittelystä pois. Ennen festivaalien yksityiskohtaisempaa esittelyä muutama sana siitä, miksi festivaaleilla kannattaa käydä – jatka lukemista!

Syitä valokuvafestivaalille menoon voi olla useita erilaisia. Joillekin syyt voivat olla sosiaalisia, kuten tilaisuus tavata muita valokuvauksen ammattilaisia tai harrastajia, kun taas toiselle festivaalit tarjoavat oivallisen katsauksen nykyvalokuvaan. Monet kansainvälisiä valokuvausfestivaaleja kiertävät ovat kiinnostuneita eri maiden valokuvaustrendeistä. Jotkut myös esittelevät itse omia töitään valokuvafestivaaleilla, ja tämä onkin hyvää syy lähteä sinne myös itse. Monille festivaaleille käymisestä on tullut traditio; esimerkiksi Arlesin valokuvafestivaaleille moni valokuvaaja matkustaa vuosittain. Monelle ammattikuvaajalle nämä ovat erityisen tärkeitä tapahtumia niin verkostoitumisen kuin uuden oppimisen näkökulmasta.

Arlesin valokuvafestivaali

Arlesin valokuvafestivaali järjestetään vuosittain Etelä-Ranskassa Arlesin kaupungissa lähellä Marseillen miljoonakaupunkia. Festivaalikaupungissa järjestetään kymmenittäin valokuvanäyttelyitä, ja yleensä festivaaleilla on joku tietty teema. Kyseinen festivaali on yksi tunnetuimmista valokuvaustapahtumista maailmalla, ja siksi sinne tuleekin kuvauksen ammattilaisia ja harrastajia ympäri maailmaa. Arlesin festivaaleilla jaetaan myös palkintoja, ja sinne osallistuminen tuo muutenkin kuvaajille erinomaista näkyvyyttä ja julkisuutta. Tapahtumaan on mahdollista ostaa yksi lippu, joka mahdollistaa pääsyn näyttelyiden eri tiloihin sekä osallistumisen erilaisiin oheistapahtumiin. Suosittelemme lämpimästi tätä festivaalia. Lisäksi Arles on erittäin viehättävä ja historiallinen kaupunki, jossa kannattaa vierailla.

Fotokina Kölnissä

Kölnissä Saksassa järjestettävä Fotokina keskittyy valokuvalaitteistoon. Fotokinassa julkaistaan usein alan uutuudet. Kyseessä on yksi maailman suurimmista valokuvausalan messutapahtumista, josta kertovat huimat vierailijamäärät. Esimerkiksi vuonna 2016 Photokinassa vieraili 191 000 kävijää. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1950 alkaen, ja sen slogan on Imaging Unlimited. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi, toisin kuin Arlesin festivaali. Tapahtumasta kaavaillaan kuitenkin jokavuotista sen valtavan suosion vuoksi. Monelle kameranvalmistajalle Fotokina onkin vuoden tärkein tapahtuma. Kilpailevia messuja ovat muun muassa CP+ show Japanin Yokohamassa ja Las Vegasin Consumer Electronics Show.

Muita varteenotettavia valokuvafestivaaleja

Olemme käyneet läpi kaksi ehkä tunnetuinta valokuvausfestivaalia. Tapahtumia on kuitenkin valtava määrä, emmekä pysty tässä artikkelissa luettelemaan kuin muutaman näistä. Yksi mielenkiintoinen festivaali on vuosittain marraskuussa Slovakian Bratislavassa järjestettävä valokuvafestivaali. Vaikka kyseessä on kansainvälinen EMOP-valokuvatapahtuma, niin pääpaino on Slovakian valokuvauksella. Tampereella pidettävä Backlight-festivaali on yksi Suomen tärkeimmistä valokuvaustapahtumista. Festivaali pidetään syksyllä. Syksyllä Liettuan toiseksi suurimmassa kaupungissa myös pidetään Kaunas Photo Festival, joka on myös hyvin mielenkiintoinen tapahtuma. Muita suuria valokuvausfestivaaleja järjestetään muun muassa Barcelonassa ja Kööpenhaminassa. Lisäksi yksi mielenkiintoinen tapahtuma on Amsterdamin World Press Photo Festival.