Erinomaisia suomalaisia valokuvaajia

Uncategorized

Written by:

Tässä osiossa käymme läpi muutamia tunnettuja suomalaisia valokuvaajia. Ensimmäisenä tarkastelemme Rax Rinnekangasta. Mies on tullut tunnetuksi niin valokuvaajana, kirjailijana kuin elokuvantekijänäkin. Rinnekangas on pitänyt yli 60 näyttelyä niin Suomessa kuin ulkomailla ja julkaissut myös lukuisia kuvateoksia eri aiheista, kuten baskeista, eurooppalaisuudesta ja venäläisyydestä. Rinnekangas on asunut Espanjan baskialueella, ja hän on varsin tunnettu Espanjassakin. Esimerkiksi espanjalainen kustantamo on julkaissut Rinnekankaan valokuvaajanuraa käsittelevän kirjan. Suomesta Rinnekangas sai puolestaan valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1989.

Monet suomalaiset valokuvaajat kuvaavat Suomen luontoa – eikä ihme. Niinpä toisena käsittelemme luontokuvaaja Hannu Hautalaa. Hautala on ehkä tunnetuin suomalainen luontokuvaaja, ja hänen tunnetaan erityisesti Koillis-Suomen luonnon kuvaajana. Hautalalle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 1972. Seuraavana vuonna hän tuli tunnetuksi kuvallaan ”Kotkat parittelevat”, joka oli vuoden lehtikuva samana vuonna. Myöhemmin, vuonna 2014 Hautala sai Pro-Finlandia mitalin. Kuvaajan kunniaksi on perustettu Hannun jäljet – Hannu Hautala luontokuvakeskus, joka sijaitsee matkailukeskus Karhuntassussa Kuusamossa. Kenties hieman yllättävästi, siviiliammatiltaan Hautala on kuitenkin autonasentaja.

Caj ja Stefan Bremer

Caj Bremer on tunnettu kuvajournalisti, joka syntyi vuonna 1929. Hän on työskennellyt lukuisissa lehdissä, kuten Helsingin Sanomissa ja Svenska Dagbladetissa. Caj on kuvannut paljon myös ulkomailla ja saanut lukuisia tunnustuksia elämäntyöstään. Myös hänen poikansa Stefan on seurannut isänsä jalanjälkiä valokuva-alalla. Stefan on kuvannut paljon esimerkiksi rockmuusikkoja, ja 1980-luvulla hän alkoi erikoistua teatterikuvaukseen. Teatterimuseossa järjestettiin Stefanin kuvistaan koostunut näyttely vuonna 2011. Lisäksi hän on tehnyt lukuisia valokuvasarjoja, kuten Yön hahmot, Woman ja Ecce Homo.

Saana Wang

Saana Wang on tullut tunnetuksi kuvistaan nyky-Kiinasta. Hän on kuvannut muuttuvaa Kiinaa ja sen ihmisiä. Wangin kuvissa ihmiset näyttävät usein elottomilta ja taustalla näkyy ränsistyneitä asuintaloja. Erityisesti Wangin Huijalou-kuvasarja kertoo kuluneesta asuinalueesta Beijingistä, joka on jäämässä modernien rakennusten alle. Huijaloun ihmiset on kuvattu Beijingin oopperasta tutuissa kasvomaalauksissa. Wang kuuluu Helsinki School -valokuvataiteilijoiden ryhmään, ja hänen valokuviaan on ollut esillä muun muassa New Yorkissa. Wangin kuville on tyypillistä, että todellisen ja fiktiivisen raja on häilyvä.

Pentti Sammallahti

Pentti Sammallahti on ehkä tunnetumpi ulkomailla kuin koti-Suomessa. Erityisen tunnettu mies on Ranskassa, ja kuuluisa ranskalainen edesmennyt valokuvaaja Henri Cartier-Bresson luokitteli Sammallahden yhdeksi lempivalokuvaajakseen. Sammallahti on Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtori, ja hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä 20 eri maassa. Sammallahdelle pieni on kaunista, ja hänen kuvissaan usein korostetaan asioita, jotka monelle ovat merkityksettömiä. Hänen kuvansa ovat yhteiskuntakriittisiä, eräänlainen vastapaino nykyajan hektiselle ja muuttuvalle elämänrytmille. Sammallahti on erikoistunut mustavalkokuvaukseen, ja hän on matkustanut lukuisissa maissa kuvaamassa.