Valokuvausvinkkejä aloittelijoille

Uncategorized

Written by:

Aloittelevan valokuvaajan mielessä pyörii usein monenlaisia kysymyksiä. Minkälainen kamera kannattaa ostaa? Entä mihin seikkoihin kannattaa kuvatessa kiinnittää huomiota? Olisiko kuvaaminen hyvä aloittaa kameran automaattiasetuksilla vai säätää asetuksia manuaalisesti? Valokuvausta opetellessa kannattaa pelkän kuvien ottamisen lisäksi perehtyä tarkemmin valokuvaamisen tekniseen puoleen ja kameran asetuksiin. Kun kameran perusasetukset sekä valokuvaamiseen liittyvät erilaiset tekniikat ovat hallussa saa valokuvaamisesta huomattavasti enemmän irti. Kuvatessa on hyvä miettiä etukäteen mitä haluaa kuvaan ikuistaa ja miten sen aikoo tehdä. Toisaalta liiallinen suunnittelu ei aina kannata sillä parhaat valokuvat saattavat syntyä hyvinkin odottamattomissa tilanteissa ja paikoissa. Kameraa kannattaakin pitää mukana aina kuin vain mahdollista näitä ennalta odottamattomia tilanteita varten. Valokuvausta opetellessa tulisi pyrkiä kuvaamaan mahdollisimman usein ja säännöllisesti kokeillen erilaisia tekniikoita, kuvakulmia sekä asetuksia. Valokuvaaminen on harrastus, jossa aina riittää uutta opittavaa eikä epäonnistuneista kuvista kannatakaan lannistua. Jokainen valokuvaaja on joskus ollut aloittelija, joka ei ole tiennyt valokuvaamisesta mitään.

Alkuun pääseminen; valokuvauskalusto ja kameran asetukset

Aloittelevana valokuvaajana on hyvä tietää, ettei kalleimmat kamerat ja objektiivit ole oikotie onneen, vaan maltti on valttia. Valokuvaamisessa alkuun pääsee hyvin peruspokkarikameralla tai halvemmalla järjestelmäkameralla. Kameraa miettiessä onkin hyvä kiinnittää huomiota erityisesti kameran kokoon, pieni kamera kulkee kätevästi mukana, kun taas isomman kameran kuljettaminen saattaa olla vaivalloisempaa. Kameran koon lisäksi tulisi harkita kameran ominaisuuksia. Halvemmat kamerat on yleensä tehty helppokäyttöisiksi, kun ammattitason kuvauskalusto vaatii laajempaa kameroiden tuntemusta. Kameran asetuksiin tulisi aloittelevankin kuvaajan perehtyä huolella. Automaattisten kuvausasetusten käyttämisen sijaan kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan ja harjoittelemaan kameran manuaalisia asetuksia. Manuaalisilla asetuksilla kuvaaja itse päättää miten kuva valotetaan, toisin sanoen kuinka valoisa tai hämärä kuva on. Kuvan valotusta säädetään samanaikaisesti ISO:n, objektiivin aukon koon sekä kameran suljinnopeuden avulla. Kuvan tarkentaminen puolestaan tapahtuu kamerasta, asetuksista ja objektiivista riippuen joko automaattisesti tai niin, että kuvaaja tarkentaa kuvan manuaalisesti objektiivin tarkennusrengasta pyörittäen.

Hyvä valokuva koostuu monista pienistä tekijöistä

Valokuvaamaan oppii vain valokuvaamalla ja erilaisia asetuksia sekä tyylejä kokeilemalla. Valokuvausta harjoitellessa on hyvä selata muiden valokuvaajien ottamia kuvia ja poimia niistä esiin piirteitä, joista itse pitää. Huomiota voi tässä kiinnittää esimerkiksi rajaukseen, kuvakulmaan ja asetteluun, valotukseen sekä tarkennusalueeseen. Kun oppii poimimaan näitä piirteitä näkemistään kuvista, on niihin helpompi kiinnittämään huomiota itse kuvatessa. Valot ja varjot ovat yksi suuresti kuvan tunnelmaan vaikuttava tekijä. Tummat ja teräväreunaiset varjot tuovat kuvaan dramaattisempaa vivahdetta, kun pehmeäreunaiset varjot luonnollisesti antavat kuvasta pehmeämmän vaikutelman. Teräväreunaiset varjot lähtökohtaisesti syntyvät kirkkaan valon seurauksena. Esimerkiksi pilvettömältä taivaalta paistava keskipäivän aurinko luo terävälinjaisia varjoja, kun taas pilvisellä säällä kuvatessa varjot ovat huomattavasti pehmeämpiä. Valokuvatessa on hyvä muistaa, että suurin osa nykyisin näkemistämme julkaistuista kuvista on jälkikäsitelty, eikä kuva näytä suoraan kamerasta läheskään samalta kuin jälkikäsiteltynä. Jo kuvien suoristamisella, rajaamisella sekä värien korjaamisella pääsee pitkälle. Kuvaamalla raakakuvia (RAW) mahdollistetaan kuvien värien sekä valon laajamittaisempi jälkikäteinen muokkaaminen.